Early bird pris

Boka din plats fram till och med sista september och få Sponsorboken 2022 (boken med kontaktuppgifter till topp 100 största sponsorerna) på köpet (värde 6 800kr)

 • 00 Dagar
 • 00 Timmar
 • 00 Minuter
 • 00 Sekund

Detta är OnDemand, du börjar när det passar dig!

Ange din e-postadress nedan så får du mer information och nyheter om utbildningen.

Vad du kommer lära dig

Denna utbildning innehåller delkurser inom

 • Sportvärdekedjan

  En överblick av värdekedjan inom nationell och internationell sportindustri och en genomgång av dess tre intäktshjul - Matchday, Sponsring och Rättigheter.

 • Idrottens varumärke & sponsring

  Hur man använder varumärket för att driva positionering, image, samt skapar rätt identitet. Hur en ny typ av exponering och smartare paketering kan attrahera storsponsorer.

 • Rättigheter & det nya sportlandskapet

  Hur klubbar, rättighetsinnehavare och sponsorer kan utnyttja förändringen och den nya eran av digitalt, socialt och interaktivt.

 • Idrottsevenemang

  Framgångsfaktorerna, evenemangstrenderna och det som krävs för att lyckas med idrottsevenemang.

 • Sportjournalistik & media

  Hur sportens ekonomi fungerar och vilka delar som är värda att fokusera på. Hur ni kan skapa nya intäkter inom sponsring, rättigheter och evenemang.

 • Målgrupper, publik & fans

  Hur du med marknadsundersökningar kan få svar från olika interna/externa målgrupper, hur de tänker, känner eller agerar. Hur faktan kan analyseras och användas för att öka föreningars intäkter.

Sagt om Diplomerad Sportstrateg

Vad några av våra kursdeltagare säger

Mycket inspirerande!

Rolf Wikström, Logistik- och eventansvarig, Svenska Curlingförbundet

Mycket inspirerande kurs med bra innehåll. Vi är ett litet förbund men en stor del av kursens innehåll känns genomförbart även i vår värld. Bra gästföreläsare med stor erfarenhet och kunskap.

Jag är sjukt nöjd!

Fabian Tapia, Västerås SK Fotboll

Överlag är jag sjukt nöjd med upplägget och den information som ni gett under kursen.

Utbildningsplan

Under de kommande veckorna kommer du få lära dig mer om idrottens värdekedja och vilka aktörer som påverkar. Vi går igenom de stora områdena där du kan bättre förstå hur sponsring, media och det nya sportlandskapet ser ut. Denna On Demand utbildning genomför du i din egen takt. Varje delkurs är 40-60 minuter och när du genomfört alla är det dags för examination. Vid godkänt resultat tilldelas du diplomet med titeln Diplomerad Sportstrateg. Nedan följer hela utbildningsplanen:

 • Introduktion Diplomerad Sportstrateg

 • Så här fungerar Sportindustrins värdekedja

 • Så här fungerar varumärket i sportindustrin

 • Så här fungerar Det nya sportlandskapet

 • Så här fungerar Sponsring

 • Så här fungerar Sociala Medier

 • Så här fungerar Idrottsevenemang

 • Så här fungerar Sportjournalistik och Sportmedia

 • Digital Examination

Bli Diplomerad Sportstrateg

Skicka din intresseanmälan till oss idag genom att ange din epostadress nedan.

Diplomerad Sportstrateg On Demand

I priset ingår 7 delkurser, introduktion, examination samt medlemskap i affärsnätverket Sportrummet. Varje delkurs är 40-60 minuter.

7 900,00 kr
Exklusive moms.

Lämna din intresseanmälan ovan.

Mer om delkurserna

Så här fungerar Sportindustrins värdekedja

Delkursens föreläsare, Magnus Roos är en av landets mest meriterade konsulter inom såväl nationella som internationella sportindustrin med ett nätverk och kontaktpersoner i över 40 länder. Utifrån denna erfarenhet kommer Magnus i denna delkurs ge en överblick av värdekedjan inom nationell- och internationell sportindustri och en genomgång av dess tre intäktshjul; Matchday, Sponsring och Rättigheter.

Hur utvecklar jag mitt evenemang eller min sport? Vilken är min egentliga kärnverksamhet och vilka värden bör kopplas till denna? Hur ser min egentliga marknad ut och var bör fokus ligga? Magnus berör utifrån värdekedjan även sportindustrins utveckling och framtid.

Så här fungerar Varumärket i sportindustrin

Varumärket är det viktigaste inom alla verksamheter. Är det någon som kan detta är det Anders Westin som har varit verksam i den nationella media- och sportbranschen sedan 1994 på en strategisk, taktiskt och operativ nivå med ett flertal ledande roller inom den kommersiella sportsektorn. Arbetsgivarna inkluderar bl.a. TV4, Starcom Sverige, Carlsberg Sverige, Tyresö Fotboll och AIK Hockey. Anders besitter en djup och bred kompetens som sträcker sig över flera branscher och som inkluderar genuin kunskap om drivkrafterna bakom varumärken, produkter och olika ägarstrukturer.

Varumärket är det viktigaste inom alla verksamheter. Det representerar föreningens eller klubbens verksamhet och ska genomsyra allt som görs för att driva positionering, image och skapa rätt identitet. Symbolen för ett varumärke är oftast en logotype som tillsammans med kommunikation skapar en image. Hur bygger eller utvecklar man ett starkt varumärke? Vad är det som driver det och vilka är de viktigaste faktorerna som styr hur det uppfattas? Vilken betydelse har mitt varumärke och för vem? Anders reder ut begreppen och delar med sig av över 20 års erfarenhet av strategisk marknadskommunikation.

Så här fungerar Det nya sportlandskapet

Magnus Malmros är en av landets mest erfarna konsulter på marknaden för mediarättigheter med ett brett nätverk i världen. Han föreläser regelbundet på temat ”det nya sportlandskapet” och anlitas regelbundet av branschens traditionella och nya aktörer.

Den digitala utvecklingen går fort och sportbranschen genomgår en större omställning mot en ny era av digitalt, socialt och interaktivt där alla påverkas. Våra beteenden ändras när nya medier växer fram som tar över de traditionella massmediernas trubbiga roll genom att erbjuda personifierade lösningar, erbjudanden on demand och interaktion. Vad innebär det för sportbranschen? Vilka är utmaningarna och hur kan klubbar, rättighetsinnehavare och sponsorer utnyttja förändringen till sin fördel för ökade intäkter, sänkta kostnader, effektivisering och kontroll?

Så här fungerar Sponsring

I denna delkurs hjälper Lotta Lundvall oss att förstå affärsnyttan och vikten av den inom sponsring. Med Lottas erfarenhet av sponsring och event från över 25 år, med ett flertal ledande roller inom kommunikation och marknadsföring har hon ett och annat tips för dig.

För att attrahera storsponsorer krävs idag en ny typ av exponering, en smartare paketering som kan levandegöra varumärken med passionen idrotten erbjuder. Dessutom måste man kunna mäta affärs- och varumärkeseffekterna av samarbetet. Således behöver svenska rättigheter förtydliga sin roll i samhället, påvisa samhällsnyttan de bidrar med och rikta in sig på partners som stärker såväl ekonomin som verksamheten. Var hittar jag rätt profil? Vad är egentligen sponsring, hur har den förändrats över tid och vart är utvecklingen på väg? Erfarenheter och konkreta råd i utvecklingsarbetet för framtidens varumärken.

Så här fungerar Sociala medier

Hur fungerar sociala medier inom sport? Vilka sociala medier är relevanta för er idag? Vilka sociala medier är intressanta för framtiden?

Så här fungerar Idrottsevenemang

Evenemang av olika storlekar är alltid en del av idrotten. För att bättre förstå och skapa wow-upplevelser oavsett om det är live eller online så kommer Ola Bringle med sina 18 års erfarenhet från upplevelseindustrin vägleda oss genom detta område. Genom åren har Ola varit med och tagit fram koncept, sålt in och levererat ett stort antal event med sportanknytning samt aktiveringar av sportsponsorskap. Några exempel på den listan är: Volvos paviljong i Volvo Ocean Race, Ericssons aktivering i Volvo Ocean Race, genomförandet av fans area och VIP-aktiviteter på Uefa Europa League Finalen i Stockholm, public viewing av Fotbolls VM och EM på uppdrag av TV4 med flera.

I den digitala eran av streaming, nya medier och on-demand underhållning konkurrerar arrangörer ständigt om konsumenternas uppmärksamhet och pengar. För att få besökare att komma till evenemang måste arrangörer börja fokusera på upplevelser och aktiviteter som besökare inte vill missa. Hur kan du locka fler besökare till ditt evenemang, din match eller en tävling? Hur skapar du upplevelser som gör att besökare vill komma tillbaka? Vilka är framgångsfaktorerna, evenemangstrenderna och vad krävs för ett lyckat idrottsevenemang?

Så här fungerar Sportmedia

Med 35 år i sportbranschen, som journalist, presschef, informationschef och sponsor, har Mats Olsson stor kunskap och erfarenhet om sportmedia. Detta kommer Mats bryta ner i det viktigaste du bör tänka på i din vardag inom idrotten.

Syns du inte finns du inte. Men det handlar om att synas på rätt sätt. Därför måste man förstå hur media fungerar och arbetar, samt hur klubbar, ledare och aktiva ska arbeta tillsammans med journalister. Hur ska jag agera för att väcka medias intresse och hur ska jag bete mig under en intervju för att vara nöjd när jag i efterhand ser den på TV eller läser den i tidningen? Hur kan jag bygga mitt varumärke med hjälp av media? Vad ska jag tänka på inför en intervju eller en presskonferens? Vad gör jag om ”drevet” går, det vill säga hur ska jag planera och förbereda mig när en negativ nyhet om min förening eller mitt företag är på väg ut i offentlighetens ljus?

Ett urval av tidigare deltagare

Några av föreläsarna

Projektledare Företag & Sponsring, Cancerfonden

Lotta Lundvall

Lotta Lundvall har arbetat med sponsring och event i över 25 år, med ett flertal ledande roller inom kommunikation och marknadsföring. Hon har bland annat varit sponsorchef med ett internationellt ansvar över Vattenfalls Europeiska marknader (Tyskland, Holland, Danmark, Finland och Sverige) vilket har lett till en gedigen erfarenhet både vad gäller nationellt och internationellt sponsringsarbete. Sponsringssamarbeten samt egna projekt Lotta varit med om är till exempel Childhood foundation, Svenska Skidförbundet, Skid VM i Falun och Friidrotts EM i Göteborg.

Creative Director, PS Occasion

Ola Bringle

Ola Bringle har 18 års erfarenhet från upplevelseindustrin. Några exempel på den listan är Volvos paviljong i Volvo Ocean Race, Ericssons aktivering i Volvo Ocean Race, genomförandet av fans area och VIP-aktiviteter på Uefa Europa League Finalen i Stockholm, public viewing av Fotbolls VM och EM på uppdrag av TV4 med flera.

Strategisk Kommunikation & Affärsutvecklare

Anders Westin

Anders Westin är verksam i den nationella media- och sportbranschen sedan 1994 på en strategisk, taktiskt och operativ nivå med ett flertal ledande roller inom den kommersiella sportsektorn. Arbetsgivarna inkluderar bl.a. TV4, Starcom Sverige, Carlsberg Sverige, Tyresö Fotboll och AIK Hockey.

FAQ

 • Vad är Diplomerad Sportstrateg OnDemand?

  Diplomerad Sportstrateg OnDemand är en unik utbildning för dig som är utövare och förbereder en karriär inom idrottsindustrin. I denna utbildning får du en heltäckande bild av hur idrottsindustrin fungerar. Oavsett vilken roll du vill arbete med så kommer du kunna utveckla ditt synsätt för idrotten, hur den fungerar, vad den innehåller och vilka drivkrafter som styr. Helt enkelt en överblick av idrottsindustrin, den digitala utvecklingen och hur varumärken och rättigheter, evenemang, sponsring, PR och marknadsundersökningar fungerar.

 • Vem bör gå utbildningen Diplomerad Sportstrateg?

  Utbildningen riktar sig till dig som är utövare och vill jobba inom sportbranschen. Antingen är du i början på din elitkarriär eller ser slutet på den. Fördelen med denna utbildning är att du kan lära dig hur idrottsindustrin fungerar och förstå inom vilken del du vill jobba med i framtiden.

  Bäst av allt, utbildningen är On Demand, vilket gör att du kan se varje delkurs när du vill.

 • Hur fungerar utbildningen?

  Utbildningen består av 7 delkurser som du går igenom i din egen takt när det passar dig. Varje delkurs är 40-60 minuter. Efter utbildningen gör du en examination utifrån delkurserna och vid godkänt resultat erhåller du ett diplom med titeln Diplomerad Sportstrateg.

Förbered dig efter idrottskarriären
Bli Diplomerad Sportstrateg

Skicka din intresseanmälan till oss idag genom att ange din epostadress nedan.

Detta är OnDemand, du börjar när det passar dig!

Ange din e-postadress nedan så får du mer information och nyheter om utbildningen.

Diplomerad Sportstrateg On Demand

I priset ingår 7 delkurser, introduktion, examination, diplom samt medlemskap i affärsnätverket Sportrummet. Varje delkurs är 40-60 minuter.

7 900,00 kr
Exklusive moms.

Lämna din intresseanmälan ovan.

DIPLOMERAD SPORTSTRATEG

Yrkesförberedande sportutbildning online

On Demand ger dig möjligheten att studera själv när det passar ditt tidsschema. Alla delkurserna ligger förinspelade och kan ses, precis när du vill. Du får direkt access till alla delkurserna online när du själv vill och kan. Du har även i denna online-utbildning möjlighet att interagera och ställa frågor till respektive föreläsare via mail.

Anmäl dig idag och börja förbereda dig inför din framtida karriär redan idag.