Early bird pris

Boka din plats fram till och med sista september och få Sponsorboken 2022 (boken med kontaktuppgifter till topp 100 största sponsorerna) på köpet (värde 6 800kr)

 • 00 Dagar
 • 00 Timmar
 • 00 Minuter
 • 00 Sekund

Vad du kommer lära dig

Denna utbildning innehåller delkurser inom

 • Rättigheter

  Hur du definierar och säljer rättigheter idag i en komplex omvärld. Det som krävs för att attrahera storsponsorer och hur ni förtydligar er roll i samhället.

 • Sponsring - skapa intäkter

  Hur du ska agera för att väcka sponsorers intresse och hur ser du till att båda parter är nöjda med ett samarbete. Lär dig hur du skapar nya intäkter.

 • Varumärket

  Hur du bygger och utvecklar ett starkt varumärke. Vad det är som driver det och de viktigaste faktorerna som styr hur det uppfattas.

 • Idrottsevenemang

  Hur du som arrangör får besökare att komma till ert evenemang. Vad man kan göra när man inte kan locka en fysisk publik till sitt fysiska event (Covid19).

 • Digitala Medier

  Vilka distributionsmöjligheter finns och hur hur skapar du innehåll som attraherar fans och partners. Lär dig vad ni kan göra för att kapitalisera på befintliga och nya intäktsmöjligheter via digitala medier.

 • Din roll som Klubbchef & HR

  Vikten av planering och organisationen, och hur ni hittar en egen långsiktig väg framåt. Hur du skapar en trygg och positiv kultur där dina kollegor vill och vågar ta ansvar.

Sagt om Diplomerad Klubbchef

Vad tidigare kursdeltagare säger

En mycket bra utbildning även för oss som har varit med ett tag!

Stefan Einarsson, IFK Kalmar

En mycket bra utbildning även för oss som har varit med ett tag. Utvecklingen går snabbare och snabbare, speciellt inom media och socialmedia, så för att hänga med tror jag denna utbildning är viktig. Det är lätt att köra på i gamla hjulspår och inte se vad som händer i världen utanför den egna klubben så det här var lite av en ögonöppnare. Vi måste vara på tårna helt enkelt.

Relevanta & användbara lärdomar!

Niklas Dahl, Kalix HC

Det bästa med denna utbildning var att vi på ett smidigt och modernt sätt hade kurserna online, man kunde då på ett enkelt sätt planera arbetsveckan och ändå ta del av kurserna. Att utbildningsmaterialet och föreläsningarna fanns tillgängliga att ta del av i efterhand var ett stort plus! Själva innehållet var relevant för det dagliga arbetet som klubbchef och jag fick med mig många användbara saker från alla olika föreläsare/kurser.

Många erfarna proffs inom Sport Business!

Luca Garbino

Den bästa med utbildningen har varit att få lyssna och interagera med många erfarna proffs inom Sport Business-industrin, samt fördjupa mina kunskaper kring rollen som klubbchef.

Äntligen!

Mattias Aamisepp, FC Helsingborg

Äntligen en riktig utbildning för oss klubbchefer.

Utbildningsplan

Under kommande 8 veckor kommer vi gå igenom olika områden som en Klubbchef bör ha koll på och förstå. Varje delkurs innehåller en föreläsning med experter med över 10 års erfarenhet inom sitt område. Dessutom delar vi erfarenheter, diskuterar och ställer frågor till varandra under varje delkurs. Delkurserna innehåller följande delar:

 • Introduktion Diplomerad Klubbchef

 • Varumärket

 • Kommunikation 2022

 • HR i föreningar - att ta ansvar för människors utveckling

 • Sponsring - skapa intäkter

 • Idrottsevenemang med eller utan publik

 • Rättigheter

 • Lärdomar som Klubbchef - Så hanterar du utmaningarna och vågar gå din egen väg

 • Avslutning & Digital Examination

Bli Diplomerad Klubbchef

Skicka din intresseanmälan till oss idag genom att ange din e-postadress nedan.

Kurstart: 5 oktober

Ange din e-postadress nedan så får du mer information och nyheter om utbildningen.

Pris för Diplomerad Klubbchef

I priset ingår 7 delkurser, introduktion, samt medlemskap i affärsnätverket Sportrummet. Varje delkurs är 40-60 minuter.

7 900,00 kr
Exklusive moms.

Tillval: Examination och Diplom
1 900,00 kr
Exklusive moms.

Lämna din intresseanmälan ovan.

Ett urval av tidigare deltagare

Utbildningen ger dig

 • Ny kompetens som du kan direkt implementera i din verksamhet för ökade intäkter.

 • Arbetsmetoder och modeller för effektivt arbete som klubbchef.

 • De senaste trenderna inom digitalisering och praktiska tips inom event och media att ta efter.

Kursstart för Diplomerad Klubbchef 2022

Anmäl dig innan 5 oktober för att få en garanterad plats för kursstarten onsdagen den 5 oktober kl 12.00

 • 00 Dagar
 • 00 Timmar
 • 00 Minuter
 • 00 Sekund

Mer om delkurserna

Hur bygger man ett starkt varumärke?

Varumärket är det viktigaste inom alla verksamheter. Är det någon som kan detta är det Anders Westin som har varit verksam i den nationella media- och sportbranschen sedan 1994 på en strategisk, taktiskt och operativ nivå med ett flertal ledande roller inom den kommersiella sportsektorn. Arbetsgivarna inkluderar bl.a. TV4, Starcom Sverige, Carlsberg Sverige, Tyresö Fotboll och AIK Hockey. Anders besitter en djup och bred kompetens som sträcker sig över flera branscher och som inkluderar genuin kunskap om drivkrafterna bakom varumärken, produkter och olika ägarstrukturer.

Varumärket representerar föreningens eller klubbens verksamhet och ska genomsyra allt som görs för att driva positionering, image och skapa rätt identitet. Symbolen för ett varumärke är oftast en logotyp som tillsammans med kommunikation skapar en image. Hur bygger eller utvecklar man ett starkt varumärke? Vad är det som driver det och vilka är de viktigaste faktorerna som styr hur det uppfattas? Vilken betydelse har mitt varumärke och för vem? Anders reder ut begreppen och delar med sig av över 20 års erfarenhet av strategisk marknadskommunikation.

Kommunikation 2022

I denna delkurs visar vi hur dagens kommunikation och sociala medier påverkar sportens traditionella aktörer. Utbudet och alternativen växer för publiken. Fler aktörer gör anspråk på ett ständigt ökande antal rättigheter och komplexiteten ökar. Vilka är trenderna? Hur ska man kommunicera 2022 och hur kommer det att se ut i framtiden?

HR i föreningar

I denna delkurs tar Kristina Landgren Carestam med oss på en insyn kring hur ledarskapet fungerar inom idrotten. Med Kristinas stora erfarenhet kring ledarskap i en av Sveriges bästa och äldsta innebandyklubbar Pixbo Wallenstam har hon över 15 års erfarenheter från bl.a. elittränare på dam och herrsidan, ungdomsansvarig, sportchef och klubbchef.

När det kommer till ledarskapet i en idrottsklubb handlar det om att se till helheten kring det organisatoriska, ekonomiska och det sportsliga. Hur skapar du en trygg och positiv kultur där dina kollegor vill och vågar ta ansvar? Hur bygger du en stark organisation med både anställda och ideella människor med en sund företagskultur/värdegrund. Kristina Landgren-Carestam kommer dela med sig av sina erfarenheter om vad som krävs för att ta ansvar för att leda och utveckla individer på olika nivåer i en förening.

Idrottsevenemang

Evenemang av olika storlekar är alltid en del av idrotten. För att bättre förstå och skapa wow-upplevelser oavsett om det är live eller online så kommer Ola Bringle med sina 18 års erfarenhet från upplevelseindustrin vägleda oss genom detta område. Genom åren har Ola varit med och tagit fram koncept, sålt in och levererat ett stort antal event med sportanknytning samt aktiveringar av sportsponsorskap. Några exempel på den listan är: Volvos paviljong i Volvo Ocean Race, Ericssons aktivering i Volvo Ocean Race, genomförandet av fans area och VIP-aktiviteter på Uefa Europa League Finalen i Stockholm, public viewing av Fotbolls VM och EM på uppdrag av TV4 med flera.

I den digitala eran av streaming, nya medier och on-demand underhållning konkurrerar arrangörer ständigt om konsumenternas uppmärksamhet och pengar. För att få besökare att komma till evenemang måste arrangörer börja fokusera på upplevelser och aktiviteter som besökare inte vill missa. Men vad gör man när man inte kan locka en fysisk publik till sitt fysiska evenemang? Hur kan man tänka och planera för virtuella upplevelser med sporten i centrum? Vilka är framgångsfaktorerna, evenemangstrenderna och vad krävs för ett lyckat virtuellt eller hybrid-idrottsevenemang? Vi måste således förstå betalningsviljan och vad upplevt värde är, vilket är vad Ola kommer gå igenom.

Rättigheter

I denna delkurs hjälper Lotta Lundvall oss att förstå affärsnyttan och vikten av den inom sponsring. Med Lottas erfarenhet av sponsring och event från över 25 år, med ett flertal ledande roller inom kommunikation och marknadsföring har hon ett och annat tips för klubbchefer.

Vad är en rättighet och vad är egentligen sponsring? Hur definierar och säljer man en rättighet idag i en komplex omvärld? Hur har sponsringen förändrats över tid och vart är utvecklingen på väg? För att attrahera storsponsorer krävs idag en ny typ av exponering, en smartare paketering som kan levandegöra varumärken med passionen idrotten erbjuder. Idrottsklubbarna som rättigheter behöver förtydliga sin roll i samhället, påvisa samhällsnyttan de bidrar med och rikta in sig på partners som stärker såväl ekonomin som verksamheten. Lotta Lundvall ger en genomgång av hur det fungerar med rättigheter och sponsring i praktiken utifrån sin gedigna erfarenhet av sponsringsarbeten.

Sponsring

Magnus Roos har över 30 års nationell och internationell erfarenhet inom sporträttigheter, sponsring och event, och är utbildad på Lunds Universitet, IHM Business School samt RMI Bergs. Magnus är idag en av landets mest meriterade konsulter inom såväl nationella som internationella sportindustrin och har dessutom skrivit två böcker, "Sponsorship & Sportmarketing" och "Sponsorship, a way of communication".

För att gå framåt behöver vi veta sponsringens historia, från antiken till dagens moderna sponsring. Vilka olika definitioner som används. Varumärkets betydelse gällande sponsring. Men även sponsringens fördelar jämfört med andra metoder och mediakanaler. Lär dig skapa en tydlig modell som visar hur en förening kan arbeta med sponsring. Magnus kommer även gå igenom vikten av paketering och innehållet, samt dess påverkan för sponsringens möjligheter. Hur skapas en optimal prisbild baserat på dina olika kundgrupper? Detta och mera tar Magnus upp.

Rollen som klubbchef

Som klubbchef har man stort ansvar. En idrottsklubb kan ena året se välmående ut och nästa år vara konkurshotad. Oavsett utmaning så gäller det att hantera den på bästa möjliga sätt. Martin Åkerberg har gått den långa vägen till makteliten inom svensk ishockey. Under sin tid som klubbchef för SHL-laget IK Oskarshamn har han med små resurser lotsat IK Oskarshamn från konkurshot till ishockeyns finrum SHL. 2019 utsågs han bland annat av journalistkåren till årets ledare inom svensk ishockey.

I denna delkurs följs du med på en annorlunda resa som klubbchef från konkurshot till högsta ligan. Förstå vikten av planering och organisation och hur du hittar en egen väg framåt. Förstå hur du som klubbchef och klubb väljer en annorlunda väg och utmanar branschens kortsiktiga stereotyp. Martin Åkerberg berättar om sin och klubbens resa förbi miljonskulder och Kronofogden till i dag en välmående SHL-klubb trots coronapandemin.

Några av föreläsarna

Ansvarig företagskultur och ledarutveckling, Wallenstam, Värdegrundsgruppen i Pixbo Wallenstam, valberedningen Svensk idrottspsykologiskförening, Styrelseledamot Frölunda HC

Kristina Landgren-Carestam

Kristina Landgren-Carestam har erfarenhet från att leda dam- och herrlag på elitnivå, samt varit förbundskapten för Sveriges herr och damlandslag med VM-guld för bägge på sitt CV. I en av Sveriges bästa innebandyklubbar Pixbo Wallenstam var hon verksam som ungdomsansvarig, sportchef för både dam och herrlaget, samt klubbchef innan hon gick över till fastighetsbolaget Wallenstam där hon idag arbetar som ansvarig för att leda arbetet kring företagskulturen och ledarutveckling.

Projektledare Företag & Sponsring, Cancerfonden

Lotta Lundvall

Lotta Lundvall har arbetat med sponsring och event i över 25 år, med ett flertal ledande roller inom kommunikation och marknadsföring. Hon har bland annat varit sponsorchef med ett internationellt ansvar över Vattenfalls Europeiska marknader (Tyskland, Holland, Danmark, Finland och Sverige) vilket har lett till en gedigen erfarenhet både vad gäller nationellt och internationellt sponsringsarbete. Sponsringssamarbeten samt egna projekt Lotta varit med om är till exempel Childhood foundation, Svenska Skidförbundet, Skid VM i Falun och Friidrotts EM i Göteborg.

Creative Director, PS Occasion

Ola Bringle

Ola Bringle har 18 års erfarenhet från upplevelseindustrin. Några exempel på den listan är Volvos paviljong i Volvo Ocean Race, Ericssons aktivering i Volvo Ocean Race, genomförandet av fans area och VIP-aktiviteter på Uefa Europa League Finalen i Stockholm, public viewing av Fotbolls VM och EM på uppdrag av TV4 med flera.

Bli Diplomerad Klubbchef

Skicka din intresseanmälan till oss idag genom att ange din e-postadress nedan.

Lämna din intresseanmälan här!

Ange din e-postadress nedan så återkommer vi inom kort.

FAQ

 • Vad är Diplomerad Klubbchef?

  Diplomerad Klubbchef är en unik utbildning för dig som är eller vi bli klubbchef (klubbdirektör/kanslichef). Detta är en distansutbildning där vi träffas online en gång i veckan. Vi vet att du förväntas göra de flesta uppgifterna och främst alltid veta vad som är rätt beslut. Varje vecka går vi igenom ett nytt område med en av våra experter med över 10 års erfarenhet. Under varje delkurs delar alla sina erfarenheter med varandra för att utvecklas tillsammans. Utbildningen hjälper dig att bli ännu bättre och tryggare i din chefsroll inom idrotten. Efter genomförd kurs examineras du via ett digital prov, vid godkänt resultat blir du Diplomerad Klubbchef och får diplom.

 • Vem bör gå Diplomerad Klubbchef?

  Diplomerad Klubbchef riktar sig till dig som idag är verksam som Klubbchef/Klubbdirektör/Kanslichef (ja kärt barn har många namn). Du söker ständigt ny kunskap, tips och idéer, samt möjligheten till utvecklande erfarenhetsutbyte.

 • Hur fungerar utbildningen?

  Utbildningen består av 7 delkursen som du går igenom i din egen takt när det passar dig. Vi har ett livepass via Zoom i veckan på onsdagar kl 12, där varje delkurs är 40-60 minuter. Mellan varje pass sker kommunikation via mejl med reflektionsfrågor. Efter utbildningen gör du en examination utifrån delkurserna och vid godkänt resultat erhåller du ett diplom med titeln Diplomerad Klubbchef.